15 Mayıs 2015 Cuma

Dragon Çin Mutfağı (Reina)

Uzun bir ara verdiğim için bahsetmek istediğim çok yer, çok lezzet var ancak bu sefer benim için özel bir tanesi sırada. Dragon, 4. evlilik yıldönümümüzü kutlamak için seçtiğimiz bu mekanın geçmişi övgülerle dolu. Birkaç sene önce gittiğimde sipariş verdiğim her şeyi beğendiğimi hatılıyorum. Aslında birkaç sene önce gittiğimiz yerleri tekrar ziyaret etmek değişik bir deneyim oluyor. Değişim var mı, iyiye giden bir uygulama var mı veya o gün ki kadar keyif aldınız mı? Bütün bu soruları sormamıza sebep oluyor. Reina içinde yer alan Dragon restaurantta servis edilenler yine keyif vericiydi. Ancak, eklenmesi gereken bir şey daha var: Mükemmel servis. İstanbul'da çok az yerde bulacağınız bir servis ile karşılaşıyorsunuz. Bu yüzden övmeden geçemedim. Gelelim Çin yemeklerinden tavsiyelere:
Dragon'un menüsünde acılı ekşili çorba, wonton, istiridye soslu dana eti gibi bilindik yemekler mevcut. Ancak, bahsi geçmesi gereken şey çıtır ördek. Ördek tadını sevenler için mutlu edebilecek bir seçim. İstanbul'da ördek için çok fazla verebileceğim örnek hatırlayamıyorum sadece yine akılda kalıcı bir örnek La Brise'deki ördek confi denebilir.
Bizim denediklerimiz, çin böreği, kızartılmış karidesli wonton ve çıtır ördek. Daha güzelini yiyene kadar hepsi güzeldi :)





Finali yasemin çayı ile yapabilirsiniz…

* Bu arada bugün Jamie Oliver'ın desteklediği "food revolution day" günü. Sitesine girdiğiniz zaman gönüllü elçileri ve kampanya içeriğini görebilirsiniz. Bende bu haftaya özgü olarak, Yağız'a evde hazırladığımız 1 günlük menüyü bir dahaki yazımda paylaşacağım. Bebeklerimiz için sağlıklı öğünlerin göstergesi olacağına inanıyorum.

14 Mayıs 2015 Perşembe

Çilekli& Böğürtlenli Crisp


Cafe Fernando… Yemek ile ilgili bir blog yaratmamdaki en büyük faktör kendisi diyebilirim. Uzun bir zaman önce bloglardan ve dijital reklamcılıktan yeni yeni bahsedilmeye başlandığında ajansta duymuştum ismini. Sonra takip etmeye ve tariflerini uygulamaya başladım. Seneler sonra zaman olarak fırsat bulunca da al dente lütfen'i oluşturmaya başladım. Amacım, blogun çıkış hikayesini paylaşmak değil, geçte olsa Cafe Fernando'nun yeni kitabındaki harika bir tarifi paylaşmak. Fotoğrafları gördükten sonra mutlaka yapmak isteyeceğiniz türden bir tarif. Çok daha güzel bir styling ile çekilmiş fotoğrafları görmek isterseniz kitabı almanız gerekecek.
Tarife gelince meyveli lezzetleri seviyorsanız, kıtır hamur ile birlikte harika oluyor. Mükemmel bir lezzet için üstüne bir top dondurmayı unutmayın!

* Asıl tarifte böğürtlen yerine ahududu kullanılmıştır.

Çilekli& Böğürtlenli Crisp

Malzemeler


Hamur

  • 200 gr tereyağı, soğuk
  • 1,5 su bardağı (210 g) un
  • 3/4 su bardağı ( 75 g) toz badem
  • 3/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı (163 g) toz şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı (2 g) tuz
Meyve
  • 450 (yaklaşık 3 2/3 su bardağı) çilek
  • 300 g ( yaklaşık 2,5 su bardağı) böğürtlen
  • 1/4 su bardağı (50 g) toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı (5 g) buğday nişastası
  • 2 tatlı kaşığı (10 g) limon suyu
Hazırlanışı

  1. Hamuru hazırlamak için, tereyağını fındık büyüklüğünde küpler halinde kesip buzlukta 15 dakika bekletin.
  2. Fırını 190 derecede ısıtmaya başlatın.
  3. Unu, toz bademi, şekeri ve tuzu büyük boy bir kapta karıştırın. Tereyağı parçalarını ekleyip karıştırarak unlu karışıma bulayın, bir çatalın tersiyle üzerlerine bastırarak ve her defasında kırılıp ufalan parçaları unlu karışıma buluyarak, parçalar yeşil mercimek tanesi kadar ufalana ve irili ufaklı topaklar halinde bir hamur elde edene kadar unlu karışıma yedirin.
  4.  Tereyağı parçaları yumuşamaya başlarsa kabı 10-15 dakika kadar buzlukta bekletin.
  5. Hamuru bir kaba aktarıp üzerini örtün ve meyveler hazır olana kadar buzdolabında bekletin.
  6. Meyveleri hazırlamak için, önce çilekleri teker teker yıkayıp saplarını kesin, kağıt havlu ile nemini alın ve boylamasına dörde kesin.
  7. Meyveleri en az 4 cm derinliğinde ve 22x40 cm büyüklüğünde oval bir fırın kabına aktarın ve bir spatula ile düzleyin.
  8. Meyvelerin üstüne kıtır hamuru serpin ve bastırmadan düz bir kat olarak yayın. 
  9. Fırın kabını pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisinin üzerine yerleştirin ve fırının orta katında, kıtır hamur altın sarısı olana kadar 50-55 dakika boyunca pişirin.
  10. Oda sıcaklığında 15 dakika beklettikten sonra, hala sıcakken, yanında vanilyalı dondurma ile servis edin.