23 Haziran 2015 Salı

Pofidik Ekmek


Uzun zamandır ekmek yapmayı hayal ediyordum. Hamur ile uğraşmayı seven birisi için çok keyifli olacağına inanıyordum. Ancak, ekmek konusu kendi başına bir konu başlığı. Ekşi maya, kuru maya derken bir sürü çeşidi ve dikkat edilmesi gereken püf noktası var. Benim aradığım öncelik çok zor olmaması ve "puf puf" bir ekmek olmasıydı. İşte tam bu noktada uygun tarifi Cafe Fernando'nun kitabında pamuk ekmek tarifi ile buldum. Ekmek konusunda uygulamalarım farklı dünya mutfaklarına ait ekmekler ile sürecek. Hatta, bu konuda MSA'nın eğitimine de gitmeyi planlıyorum. O zaman sizlerle çok farklı teknikleri de paylaşabileceğim. Bugüne ait ekmek tarifine gelince, uygulamaya yüzde yüz sadık kalarak normal un ile de denedim ancak daha sağlıklı olması için tam buğday unu  ile yapmayı tercih ediyorum. Siz isterseniz un tercihinizi farklı seçebilirsiniz. Minik minik görüntüsü ile herkese sempatik gelen bu ekmek için mutfağa girmeye değer. Afiyet olsun.

Malzemeler
  • 2+3/4 su bardağı (385 gr) ekmeklik un
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1+1/4 tatlı kaşığı (5 g) instant kuru maya
  • 70 gr tereyağı
  • 2/3 su bardağı (160 g) süt, soğuk
  • 4 tatlı kaşığı (27 g) üzüm pekmezi
  • 2 adet büyük boy yumurta
Hazırlanışı



  1. Unu, tuzu, ve mayayı büyük bir kapta karıştırın.
  2. Tereyağını orta boy bir tencerede eritin. Ateşten alıp üzerine süt ve pekmezi ilave edin. Tel çırpıcı ile karıştırırken yumurtaları ekleyin. Malzemeler iyice karışsın.
  3. Islak malzemeleri kuru malzemelerin üzerine döküp un parçacıkları tamamen nemlenene kadar karıştırın.
  4. Biz elde yapmayı tercih ettiğimiz için, 10 dakika boyunca yoğurduk. Çok yapışkan bir hamur elde edeceksiniz. Fazladan un eklemeyin.
  5. Diğer büyük boy bir kabı az yağlayın hamuru sıyırarak içine aktarın, çevirerek her yanını yağa bulayın ve üzerini streç filmle sıkıca kapayıp iki katı kadar kabarana dek, yaklaşık bir saat boyunca mutfağınızın sıcak bir köşesinde bekletin. 
  6. 12'lik muffin kalıbını tereyağ ile yağlayın. 
  7. Tezgahı unlayıp hamuru üstüne aktarın. Tepesine biraz un serpin, ellerinizi unlayın ve hamuru 12 eşit parçaya bölün. Gerektiğinde ellerinizi tekrar unlayarak her parçayı önce avucunuzun içinde yuvarlayıp bastırarak havasını alın, ardından yanlardan ortasına doğru alarak kıvırıp birleştirme noktasında tekrar top şeklini verip kalıba yerleştirin.
  8. Üzerine bir parça streç filmi germeden örtün ve kalıbın üstünü 1-2 cm geçecek kadar kabarana dek, yaklaşık 1 saat bekletin.
  9. Pişirmeden yarım saat önce fırını 200 derece ısıtın. Kalıbı fırının ortasına tel ızgaranın üstüne yerleştirin ve ekmekler kabarana kadar, 12-14 dakika boyunca pişirin. Kalıbı fırından alıp 15 dakika kadar soğumalarını bekledikten sonra tek tek kalıptan çıkarın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder