1 Aralık 2015 Salı

Nane, yaban mersini ve nar glaze et


Hayat minik kutlamalar yapmak için ara ara size fırsat sunuyor. Onları es geçmeden kutlamanın yolunu bulmak da size kalıyor. Konu böyle olunca ona yakışan bir yemek yapmak gerekli. Kaç kişi olursanız olsun ister 2 kişiden oluşan mini minnacık bir aile, ister daha kalabalık bir aile her kutlama iyi bir masayı hak eder. Paris'teyken aldığım kitabın içinde okuduğunuzda iyi olabileceğini hissetiğiniz bir tarif vardı. Sayfanın ucu kıvrılmış şekilde uzun zamandır benim yapmam için masa altında bekliyordu. Sevgili kitabım ortaya çıktı ve ardından neler oldu? Glaze ederek hazırladığınız sos pişmeye devam edereken yayılan koku o kadar güzel ki yemek damak ve göze hitap etmeden önce burnunuza hitap ediyor. Nar, nane ve yaban mersini... Çektirme yapacağınız için mutfağınızı sarıyor. İşte böyle bir mutluluk içinde sizde mutfağa girebilirsiniz.
Bu tarif aslında kuzu ile yapılıyor. Ancak evde bir kuzu düşmanı olunca dana ile yapmak zorunda kalıyorum. Daha iyi bir sonuç için kesinlikle kuzu ile yapmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler


  • 1-1,5 kilo kuzu bacağı
  • 2 çorba kaşığı  zeytinyağı
  • 1 baş sarımsak, ezilmiş
  • 100 ml tavuk suyu
Glaze etmek için
  • 300 ml nar suyu
  • 5 çorba kaşığı yaban mersini reçeli
  • 25 gr taze nane, rastgele doğranmış
  • 1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
Hazırlanışı




  1. Glaze etmek için tüm malzemeleri bir kaba ekleyin. Reçel iyice eriyene kadar hafif ateşte karıştırın. Daha sonra baloncuklar oluşacak şekilde 5 dakika kaynatın.
  2. Karışımın 4'te biri azalana kadar çekmesine izin verin. Ateş üstünden alın.
  3. Fırını 220 derecede ısıtın.
  4. Kuzunun her tarafını sarımsak ve zeytinyağı ile kaplayın. Tavuk suyubu da kaba ekleyin ve daha önce ısınmış fırında 30 dakika pişirin.
  5. Isıyı 170 dereceye düşürün. Glaze ettiğiniz karışımı ekleyin. Folyo ile üstünü kapayarak pişirin. Bu aşamada içinin iyi pişmesini istiyorsanız üstü kapalı 1 saat her 15 dakika da bir sosu tekrar dökmek kaydı ile pişirebilirseniz. Daha az pişmiş olması için ben yarım saat sonra folyoyu açarak pişirdim. 
  6. Fırından aldıktan sonra 15 dakika tekrar folyo ile kapayın ve dinlenmesini sağlayın.
* Glaze, birkaç gün önce hazırlanıp kavanozda saklanabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder