24 Mayıs 2016 Salı

Barselona Mutfak Notları 1

Barselona hakkında çok şey duyduğumuz, okuduğumuz ve yemekleri hakkında oldukça konuşulan bir şehir. Bu sefer Barselona mutfak notlarıma kısa kısa değineceğim. İlk defa yurtdışına bebekle gidiyor olmamız birçok şeyi farklı kıldı. Akşam yemeği için bebeğin saatlerine uyum sağlamak ve mümkün olduğunca içinde bulunduğu restaurantlara uyum sağlayacak ortamı yaratabilmek gibi. Yağız bizden biz Yağız'dan bu seyahatte oldukça şey öğrendik. İlk defa önceden belirlediğim listede restaurantlar saat engeline takıldı. Barselona'da tahmin edeceğiniz üzere birçok yerde servis 20.30'da başlıyor. İkinci oturum 22.30 olarak rezervasyon alınıyor.   Diğer nokta ise birçok işletme küçücük tapas barlarından oluşuyor. İnsanların bar sandalyeleri veya ayakta durarak atıştırdıkları ve önünde kuyruk olan yerler. Bu elemede de La Bombeta, Cal Pep ve Quimet Quimet'i kaybediyoruz. Hal böyle olunca elimizde kalan adreslerden bir tanesi hariç büyük keyif alamadık. Artısı eksisi ile işte karşınızda liste: La Venta, Escriva, Tapas 24, Kauiku Restaurant, Bobby gin ve La Boqueria içinde yer alan Barcentral.

Barcentral

Önce en sevdiğim yerin detayları ile başlayalım. Her şey denizden çıkar çıkmaz size sunulmuş gibi hissedeceksiniz. Barcentral balık pazarı içinde istediğiniz deniz mahsülünü gözünüzün önünde hazırlayıp sundukları bir mekan. Sanki teppanyaki sunumu izliyor gibisiniz. Boy boy karides, ıstakoz ve midyeler karşınızda sarımsaklı mı, ızgara mı isteğinize bağlı hazırlanıyor. Etrafınızda insanlar hemen yiyor kalkıyor ve yeni müşteri yerini alıyor. Çok hızlı bir sirkülasyon söz konusu. Menüde "Gambas" iri karidesler, istiridyeler, mürekkep balıkları, kalamar, balık çeşitleri ve farklı midye seçenekleri yer alıyor. Bizim denemeyi tercih ettiklerimiz "Bacalao Frito" Morina balığı kızartması, sarımsak soslu iri karidesler ve ızgara balık ve deniz mahsülleri çeşitlerinden oluşan bir tabak. Elleriniz kirli ama yüzünüz mutlu ayrılacağınız kesin. :) Zevkle birkaç saat geçireceğinize garanti verebilirim. Sadece bu pazara gelen insanları, tat ve kokuları fark ederek, çeşitli meyveleri deneyerek bile mutlu olabilirsiniz. Avrupa'da görülmesi gereken pazar kültürlerinden bir tanesi.



La Venta

Burada bulunma amacamız öncelikle Vedat Milor'un sitesinde önerilen bir mekan olması. Daha önce Vedat Bey'in kitabındaki değerlendime ile Milano'da bir adresi ziyaret etmiş ve çok memnun kalmıştık. Ancak mükemmel manzarası dışında bu restaurant için övgü ile bahsetmek biraz zor. La Venta şehri bir de tepe noktadan izleyelim dediğimiz bir adres. Masamıza geçtikten sonra önce terslik çocuğa tutum ile başlıyor. Israrla mama sandalyesini denememizi istiyorlar ancak sandalye önünde koruyucu bar olmadığı için sorun olacağını söylememize rağmen denemede ısrar edince göstermek zorunda kalıyoruz. Bunu anlatma sebebim bebeğe karşı çok arkadaş canlısı değiller. Yemeklerde ise grubumuzda balığı çok tuzlu hatta yenmeyecek ölçüde tuzlu bulanlar oldu. Belirtmemize rağmen bir aksiyon alınmadı. Kendi tercihim mürekkep balığından oldukça memnun kaldım. Önceden uyarmalıyım sert bir yapısı var. Vedat Milor'un sitesinde mekan için bahsedilen  Pedralbes "Barselona’nın nezih bir semti. Tepede olduğu için kentin silueti ayağınızın altında. Burada benim bir arkadaşımın Park Şamdan’a benzettiği bir lokanta var. Adı La Venta." 
Denediklerimiz pişmiş ve taze domates ile servis edilen morina balığı, kuşkonmaz eşliğinde ızgara mürekkep balığı. Başlangıçlarda İberya bölgesine ait domuz pastırma, domatesli ekmek, kalamar ve bahar salatası. İyi bulduklarımız salata, kalamar ve domatesli ekmekti. Şarap menüsü oldukça zengin ve çok memnun kaldık. Balık tercihlerinde memnun kalınmadı.




100 yıllık pastane Escriva ve diğer yerler ise bir sonraki yazı dizisinde...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder