18 Nisan 2013 Perşembe


Sicilya/ Taormina- Etna

Sizinle paylaştığım ilk yazı oldukça önemli. Okuyup son noktaya ulaştığınızda bu kız neler yazacak belli oldu diye aklınızda bir fikir oluşacak. Devam etmeye veya etmemeye karar vereceksiniz. O yüzden benim için çok çok önemli bir yer ile başlamak istedim. Sicilya/ Taormina, gördüğüm yerler içinde hayatta buraya bir kere daha mutlaka geleceğim dediğim tek yer.  Umarım senin de beni yine okumanı sağlar :)
Yemeklerden söz edeceğimize göre bu yazı insanlar ve mekanlarla da ilgili olacak tabii.

2011 yılında balayı için Sicilya adasının küçük bir kasabası Taormina'yı seçtik. Çıkış noktamız güzel yemekler, güzel şaraplar, deniz, İtalya ruhu, kalite ve samimiyet bulmaktı.
İlk adım otelimiz Grand Hotel Timeo ile başladı.
Burada kalacalar için ilk tavsiyem terasındaki muhteşem Taormina ve Etna dağı manzarasnda Bellini'nizi yudumlamak ve Cannolinin tadına bakmak.  Cannoli ve gelo di mellone olarak adlandırılan Jel görünümlü meyve şekerlemeleri adanın en önemli geleneksel tatlıları.



Ara ara sizinle okduğum kitaplardan bilgileri de paylaşıyor olacağım: 
Frutta Candita: Şekerlemesi yapılan meyvelerin başında mandalina, incir, erik, armut ve kayısı gelir. Bu meyveler önce gözeneklerinin açılıp şekeri daha iyi emebilmesi için çok az pişirilir, ardından şurubun içinde kaynatılır. Kaynama sırasında su buharlaşır, şurubun içindeki şeker doğru dereceye geldiğinde ocak söndürülür. Şekeri iyice çeken ve hafifçe suyunu salan meyve, bu şurubun içinde üç-altı ay arası bekletilir. Meyve artık eritilmiş şekerin içine batırılarak şekerleme yapılmaya hazır hale gelmiştir. *

Tatile çıkmadan önce her zamanki gibi gerekli kaynaklar okunmuş, program çıkarılmışve  birkaç akşamın yemek rezarvasyonları yapılmıştı bile. 
Bugün bahsedeceklerim en beğendiğim dört adres: La Piezzetta, La Giara, Maffeis ve Al Duomo. 
Başlamadan önce gelato'lar, İtalyadaki en meşhur dondurmalar burada. 
Ancak, gelato size daha sonra anlatacağm benim için çok önemli başka bir konu başlığı! 

Al Duomo: Bu restorant en önemli meydan olan Corso Umberto'ya çok yakın. Kaldığımız oteldeki şeflerden tavsiye istediğimizde Al Duomo'nun burada yaşayanların tercih ettiği bir adres olduğunu belirtti. Özellikle hatırladığım oldukça güzel bir terasının bulunması ve her şeyin çok taze ve lokal tatlar barındırmasıydı.  Ton balığının (Tuna) bu kadar güzel olabileceğine inanamıyorum. Başlangıç olarakta yine deniz mahsüllerinden seçim yaptığımız bir gün olmuştu.



Maffei's: Adadaki en beğendiğimiz adres. Sempatik bahçesi ve tipik İtalyan aileleri ile farklı bir yer. Her masada bir kişi için ortalama 4 farklı bardak ve kadeh ( mineralli su, şarap, grappa ve kahve) bulunuyor. Gece boyunce uzun İralyanca sohbetler etrafınızı çeviriyor. En önemlisi mükemmel lezzetleri. Linguine Scampi, involtini de pesce, aklınıza gelebilecek her tür midye çeşitleri.  Taormina'da kaldığımız sürece dayanamadık ve  Maffei'sde iki defa yedik.





La Giara: Burası için ilk etapta söylenebilecek şey eşsiz manzarası. Taormina sahilden üstte kurulan bir yer olduğu için tepeden bütün sahil ve tormina yollarını görmeniz mümkün oluyor. Burası adada geldiğimiz en pahalı yerdi. Şarap, sunduğu manzara, dekorasyon  ve Şefin özel ikramları için değecek ancak yemekleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim bir yer. Neler yedik?  Tuna Carpaccio, Midyeli Siyah spaghetti, ev Yapımı ravioli….




La Piezzate: Taormina'nın ara sokaklarında keşfettiğimiz bahçesi ve çiçekleri sizi şaşırtacak mekan.  Sahibi ile tanışma fırsatınız olursa çok seveceksiniz. Küçük bir anımızı paylaşmanın tam zamanı. Birkaç gün üst üste balık yediğimiz için burada balık istemeye biraz tereddüt ediyoruz. Eşim kendisine tavsiyesini soruyor. Aldığı cevap karşılığında aynı balığı bir gün önce de yediğini paylaşıyor. İşte o anda God father setinin de bulunduğu adada, La Piezzate'nin sahibi Corleone ailesi ferdi gibi şöyle diyor: If you don't like it, you'll pay nothing.  If you like it, you'll pay twice.  Sonra bir kahkaha duyduk. Her şeyi hızlıca bitirdiğimizde memnun olduğunuzu sanıyorum dedi :) Evet bu mükemmel yerde harika şeyler yedik. Buradaki şarapların da güzel olduğundan bahsetmeliyim. Ada da nereden satın alabileceğimizi sorduğumuzda denediğimiz iki şarabından özel bir bağdan aldıklarını ve dışarda satılmadığını öğreniyoruz. :( 
Maccheroncini alla Norma, spaghetti alla vongole ve eşimin yediği mükemmel balık. Maalesef adını hatırlamıyorum. Tiramisu olmadan olmaz tabii….




Veeee son olarak Grand Hotel Timeo'nun tarifsiz sunum ve kahvaltıları için burada sözü fotoğraflara bırakacağım.  








 * Leonardo da Vinci'nin Sofrası

1 yorum:

  1. Nice blog here! Also your website loads up fast! What host are you using?

    Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my site loaded up as fast as yours lol

    Stop by my blog :: taomina a Sicilia,

    YanıtlaSil