23 Mayıs 2014 Cuma

Mantarlı Risotto


Bazı dönemlerde yeni tariflere çok uzun zaman ara versem de bugünki tarif beklemeye kesinlikle değer. İtalyan mutfağı denilince akla makarna geldiği kadar ilk etapta bence risotto da geliyor. Evde yapılması ya korkutucu ya da uğraştırıcı geldiği için hazır dışardayken şef hazırlamış yiyebilirim görüşü hakim oluyor. Oysa kıvamını tutturabildikten sonra risottonuzu evde hazırlamak oldukça kolay ve leziz. En son davet ettiğimiz misafirlere ara sıcak olarak risottoyu menüye ekledim. Ben sizlerle mantarlı risotto tarifini paylaşsamda oldukça farklı başka türleri de bulunuyor: Enginarlı, gorgonzola peynirli ve armutlu, barbun balığı ile hazırlanan türleri gibi...

Hemen hemen her mutfakta yeri olan pirinci hiç merak ettiniz mi peki? Hem İtalyan, hem Çin mutfağında sıkça kendine yer bulmuş bu bitki doğu kökenlidir. Vatanı olan Hindistan'da yaklaşık İÖ 3000'lerden beri yetiştirilmekte olduğu düşünülüyor. Pirinci Yeni Dünya'ya getirenlerin, olasılıkla Afrika kökenli oldukları varsayılıyor. Günümüzde ise en güzel pirinç türlerinin bazıları İran'ın Hazar Denizi yöresinde yetişiyor. Son olarak Çin'de 8500 yıldır tarımı yapılıyor. Şimdi tarife başlayalım:

(Tarif Laura Zavan perfect risotto kitabına ait)

Mantarlı Risotto


 Malzemeler

Hazırlama süresi: 1.30 saat
  • 1 kg mantar ( farklı mantarlar kullanın: shitake, kestane, chanterelle gibi)
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 90 gr tereyağı
  • 2 diş sarımsak, 1 adet bütün, 1 adet ince doğranmış
  • tuz ve tane karabiber
  • 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
  • 1.5 litre tavuk suyu
  • 4 adet arpacık soğan
  • 400 gr risotto pirinci
  • 100 ml beyaz şarap
  • 80 gr Parmesan peyniri

Hazırlanışı

  1. Mantarlarınızı yıkayın ve iyice kuruludıktan sonra büyük olanları bir kaç parçaya ayırın.
  2. 1 kaşık zeytinyağ ve 10 gr tereyağını bir kapta eritin ve bütün olan sarımsağı ekleyin. Mantarın dörtte birini ekleyin. Yüksek ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Başka bir kaba alın ve diğer mantarlar için de sırası ile aynı işlemi yapın.
  3. Mantarlar içinden sarımsağı alın ve maydanozları ilave edin.
  4. Başka bir kapta sıcak tavuk suyunu veya suya ilave ettiğiniz tavuk bulyonu hazırlayın.
  5. Biraz derinliği olan başka bir kapta kalan zeytinyağı kızdırın ve küçük küçük doğradığınuz soğanları ve sarımsağı pişirin. Yaklaşık olarak 5 dakika sürecektir.
  6. Pirinçleri ekleyin ve yüksek ateşte kahverengileşmesine izin vermeden 2 dakika pişirin. 
  7. Şarabı ekleyin ve buharlaşmasına izin verin. Tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız tavuk suyu stoğunu yavaş yavaş az miktarda ekleyin. Burası çok önemli çektiğini gördüğünüzde tekrar yeni ölçüyü ekleyeceksiniz. Sürekli başında durmanız gerekiyor, bu işlem tekrarlanıyor.
  8. 10 dakika sonra mantarları ekleyin. Risotto biraz dinlendikten sonra ateşten alın
  9. Geri kalan tereyağını ve Parmesan peynirini rende olarak ekleyin ve karıştırın. 2 dakika dinlenmesini sağlayın.
Üstüne biraz maydanoz ekleyerek servis yapabilirsiniz. 


* Son dakika da yapılarak sunulan bir yemek olduğundan tamamlanmış halini maalesef çekemedim, kitaptaki fotografı paylaşmak durumunda kalıyorum...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder