17 Haziran 2013 Pazartesi

Yunan Mutfağı Symi/ Kos

Yaklaşık 12 senedir Bodrum Gündoğan'daki evimize yazları gidiyoruz. Her sene uzun uzun kaldığım okul yıllarında bu kadar yakın olan Yunan adaları'na neden gitmiyoruz diye düşünüyordum. En sonunda vize tarihimiz de uygun olunca Ömer'le koyulduk yola.
Symi çok küçük ama çok özel bir ada. Yemek alternatifleri de kendisi gibi oldukça sınırlı. Ancak lezzetleri konusunda hiç şüphe duymanıza gerek yok, hepsi çok güzel.

Genelde kaldığımız otellerden bahsetmiyorum ama Thea Apartment'tan bahsetmeden edemeyeceğim.  İnsanın ömründe sayılı görebileceği manzaralardan birinde odanızın olduğunu düşünün. Balkonunuza çıkıyor ve bu mükemmel uyumun sakinliğin keyifini çıkarabiliyorsunuz. İsterseniz bizim gibi denizden gelince şarabınızı alıp yemeğe kadar vakit geçirebilir isterseniz koya giren tekneleri ve yelkenlileri izleyebilirsiniz. Thea adadaki en güzel konuma sahip otel. (http://www.symi-thea.gr)
Otel sahibimize restaurant alternatiflerini sormaya karar veriyoruz. Manos ve Nireus isimlerini belirtiyor. Tabii ki öncesinde ben araştırmalarımı yaptım :) Herkesin fikir birliği yapmışçasına buluştuğu nokta Manos'tu. Ancak bu sefer dünyadaki farklı blog yazarlarının tavsiye ettiği adresleri seçmeye karar verdik.  Başlıyorummmmm :)

Pizza Bella Napoli
Burayı o kadar çok sevdim ki... İçinde bulunduğu sokak yanında uzanan tipik yunan mimarisi merdivenleri ile çok sevimli bir mekan. Özellikle yemekleri çok güzel. Türkiye'de neden bu şekilde deniz mahsülleri kullanılarak yapılan harika makarnalar yok merak ediyorum.

Ben Lingune alle Vongole sipariş veriyorum. Ömer pizza istiyor. Tadını tahmin etmek çok zor değil. Daha gelirken zeytinyağı ve sarımsak kokusunu alabiliyorsunuz. Güzel aroması olan bir zeytinyağ. Benim seçimimdeki midyelerin çok taze ve lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Bu adresi herkese tavsiye ediyorum. Mutfağına girip şefin hazırlık aşamasındayken fotoğrafını çekiyorum. 




Tsati Bar

Çok özel bir içki bulacağınızı söyleyemem ama çok özel bir manzara göreceğiniz kesin. Renkli sandalyeleri ve rengarenk boyanmış duvarları ile kalabalık olsa bir buluşma noktası olabilir. Ancak Symi'de genel olarak gece yaşamı hareketli değil. Ne içtim? Buzlu Margarita. Kesinlikle Ömer'in hazırladıkları çok daha güzel. 



Aliki Otel'in restaurantı

Genel olarak sunumlar çok güzel ve servis çok hızlı. Müdürü siparişler konusunda yardımcı ancak yediğimiz yemekleri sevmiyoruz. Bir tanesi hariç: Kabak kızartmalı bebek kalamalarlar. Diğer istediklerimiz: Jumbo karideslerden oluşan bir başlangıç ve İtalyan mutfağı'na ait parmesan ve patlıcan ile hazırlanan bir aperatif









* Ada'da denize girebilmek için farklı koylara gideceksiniz. Bazılarında küçük plaj işletmeleri var burada da yiyeceğiniz Yunan salata ve mezeleri gayet lezzetli. 

Nireus Restaurant

Adadan Symi karides yenmeden dönülmez dedik. Symi karides bildiğimiz minik karideslerden çok küçük, cips gibi kabukları yiyebileceğniz bir tür. Çok lezzetliydi sanırım kabuklu ürünlerde boyut küçüldükçe aroması daha belirgin oluyor. Diğer siparişimiz " balıkçının spaghetti'si" oldu. Her ikisini de çok beğendik. Koylarda çok yakın bir saatte yediğimiz için, paylaşabileceğim lezzetler bu kadar.




Kos Adası

Genel olarak Kos'u sevdiğimizi söyleyemesemde iki tane bu listenin dışında tutabileceğimiz şey var. Bir tanesi sahibi Türk bir işletmeci olan Carevelle. Sizi tüm misafirperverlikleri ile karşılıyorlar. Fatma Hanım her masaya gelip selam veriyor ve menünün en sevilen lezzetlerini anlatıyor. Çok ilgili kendisine buradan bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Diğer bahsedilmesi gereken konu ise özel içki marketleri. Şarapları, çok eski viskileri, sakız likörlerini incelerken vakit su gibi akıyor. 

Liqueur Store ( Adını Rumca olduğundan tam anlayamadığım için fotoğrafta paylaşıyorum)

Daha önce bahsettiğim gibi birçok ülkenin şaraplarını bulabildiğiniz gibi ödüllü Yunan şaraplarından da satın alabilirsiniz. Yine Yunan mutfağı'na özgü reçeller, damla sakızı aromalı marmelatlar ve zeytinyağlarını bulmak mümkün.




Caravelle

Öncelikle verilen adrese doğru yürüdüğünüzde sokak beklediğiniz gibi olmayabilir, ancak içeri girdiğinizde restaurantın denizin hemen yanında konumlandığını göreceksiniz. Bu güzel manzara da Fatma Hanım'ın önerileri ile biz neler yedik?
Caravelle özel yunan salatası, midye buğlama, ahtapot köfte, patlıcan salatası ve bizim mutfağımızın da bir parçası olan soslu patlıcan biber kızartma. Bu kızartma bile ayrı bir lezzetliydi. Ancak asıl üstünde duracağım ahtapot köfte ve midye buğlama olacak. Ben sadece ahtapotun kömür üstünde ızgara olan halini sevenlerdenim. İşte köfte için ahtapot bu şekilde pişirildikten sonra belli bir harç ile köfte haline geliyor. Çok çok lezzetli. Midye buğlama da ise görüntünün çok iştah açıcı olmadığını düşünüyorsanız söyleyebileceğim tek şey midyenin moule mariniere şeklinde yapıldığı bir çok noktada yedim ve bir kısmından çok daha lezzetliydi. Menü çok zengin ve bize tanıdık gelebilecek birçok meze çeşidi bulmak mümkün.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder