12 Ağustos 2015 Çarşamba

Mayhoş soğan & Krem karamel

Al dente lütfen'in instagram hesabında "teaser"edilmiş yeni tarifler mayhoş soğan ve krem karameli paylaşma vakti geldi. Arpacık soğan ister tart ister galeta ister ana yemek yanında servis edilsin her zaman çok uyumlu. Bu seferki tarif ise ana yemek öncesi iştah açmak üzere kullanılabilir. Krem karamele gelince bu tarif çok değerli çünkü hiçbir yayından öğrenilmiş değil, bizzat yaşanmışlık sonucu sizlere ulaşıyor. Giresun'daki sevgili komşumuz Aysun Teyze'ye ait bu krem karamel tarifine bayılmamak mümkün değil. Üniversitede her yaz evime geldiğimde beni karşılayan bu tatlıyı sadece anıları için bile sevebilirim. İlk uyugulamada bile doğru sonuca ulaşıp kabından ters çevirebileceksiniz.
Karemelinin o kadar güzel bir rengi ve tadı oluyor ki her kaşıkta bu zevki almanız dileği ile.

Mayhoş soğan


Malzemeler

  • 500 gr arpacık soğan
  • 50 gr tereyağı
  • 50 cl elma sirkesi
  • 2 kaşık şeker
  • 50 cl su 

Hazırlanışı

  1. Öncelikle soğuk suda arpacık soğanları yarım saat bekletmelisiniz. Tarifte bu şekilde daha tatlı olacaklarını belirtiyor.
  2. Tavada tereyağını eritiyoruz, yağa şeker ilave ediyoruz. Şeker eridiğinde önce sirke sonra suyu ekliyoruz. Soğanları kurulayıp sirkeli karışıma atıyoruz. Kısık ateşte bir saat pişmeye bırakıyoruz. ben bu süreyi uzatıp kısık ateşte 2 saate yakın pişirdim. 
  3. Soğanlar iyice renk değiştirmeye ve kahverengi bir görünüm alana hatta yer yer yanmaya başlayınca oluyor.
Krem Karamel


Malzemeler
  • 8 çorba kaşığı şeker (karamel için)
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • 5 yumurta
  • 1 lt süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 portakal kabuğu rendesi, en ince tarafı kullanılacak
Hazırlanışı


  1. Tavada şekeri eritin. İyice eriyip kahverengi olunca, yanmaması önemli ancak oldukça renk alacak, bu aşamada alıp servis edeceğiniz kaba dökün ve hızlıca etrafa doğru yayarak kapta daha geniş bir alanın karamel olmasını sağlayın.
  2. Yumurta ve şeker mikser ile çırpın. Karışımın rengi daha açık bir renk aldığında, yavaş yavaş sütü ilave edin. Bu süreçte karıştırmaya devam edeceksiniz. Karışımın hacmi köürerek fazlalaşılacaktır. Merak etmeyin fırında bu oran kendi halini alacak. 
  3. Bu aşamada vanilya ve portakal kabuğunu da ilave edip biraz daha karıştırın her şey hazır.
  4. Karameli döktüğünüz kabın üstüne bu karışımı dökün.
  5. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Kullandığınız kabı içine yerleştirebileceğiniz daha derin bir kaba su doldurun ve diğer kabı içine koyarak fırına verin. Bu şekilde Benmari gibi bir işlem ile pişecek.
  6. Bir buçuk saate yakın pişirin. Önemli nokta soğuyana kadar fırının içinde kalmaya devam edecek. Dolapta da bir gün kalması gerekiyor. 24 saat sonra servis edebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder