20 Kasım 2013 Çarşamba

Giresun / Yöresel lezzetlerden kısa kısa...

İnsanın büyüdüğü eve dönmesi, her anlamda beslendiği topraklarda bulunması çok mutluluk verici. Uzun süredir gidemediğim Giresun'a bu hislerle geçen haftasonu küçük bir ziyaret yaptım. Şehir içinde vakit geçirmek istemediğimiz ve leziz Karedeniz yemeklerinden yiyebilmek için yaylaya gitmeye karar verdik. Sevgili ailem ile Giresun'un güzel yaylalarından birisi olan Kulakkaya Yaylası'nda yeni açılan Zifin Otel'de kaldık. Giresun'da bahsedilecek çok fazla yöresel lezzet var. Hamsili pilavlar, dible adında taze fasulyeli pilavlar, ısırgan otundan yapılan çorbalar, karalahana yemekleri, sakarca otu ile mücver, mısır ekmekleri, harika Karadeniz pideleri ve sayamadığım bir sürü lezzet. Hepsi uzun bir blog konusu olabilir. Bugün ise biraz Zifin Otel biraz da orada neler yiyebilirsiniz bu bilgileri paylaşacağım.


Zifin Otel:
Yayla denince akla ilk Trabzon ve Rize gelse de Giresun'da da çok güzel yaylalar var. Bu bölgeyi hiç görmeyenler için size biraz yaşatmaya çalışayım. Şehirde trafikten, çalışma temposundan, stresten çok sıkılıyorsunuz değil mi? İşte bütün bunlara kısa bir mola verdiğinizi düşünün. Pencerinizden uyanır uyanmaz gördüğünüz ilk şey çam ağaçları ve sessizlik, odanızdan çıkınca yemek bölümünde kendinizi bulduğunuz ilk nokta da şömine başı oluyor. Orman içinde yürüyüş ardından acıkınca gelen yöresel yemekler ve balıklar. İşte Zifin'in kısaca özeti bu şekilde  :)


Neler yenebilir? 
Kiraz tuzlusu kavurması ( Giresun'a ait bir tür başlangıç, rakı mezesi denenbilir. Giresun'a adını veren beyaz kirazdan yapılanı denenmeli), fasulye turşusu kavurması, kaldirik turşusu, döneme uygun balık seçimi olabilir. Kahvaltıda ise tamamen doğal ve organik ürünler bulacaksınız. Köy yumurtaları, özel ballar, Edremit'ten getirilen zeytinyağ ve çok özel bir tereyağ. Görünce şaşırdığım için mutfağa girip tereyağının nereden alındığını soruyorum. Tereyağ özel olarak Karagöl'e yakın Aksu Köyü'nden gelen bir yağmış. Rengi bembeyaz ve tuzlu. Yine kızartılmış çökelek ve uzayan peynir çeşitleri yer alıyor. 

Yayla da farklı yerlerde denemeniz gereken diğer lezzetler, kasaptan istediğiniz et siparişi verilmeli, özellikle kuzu. Manda yoğurdu olarak bilinen beyaz kalıp kalıp yoğurttan yiyebilirsiniz. Şanslı bir dönemde gittiyseniz Karalahana çorbası da sevilen bir lezzet. Şimdiden afiyet olsun.




1 yorum:

  1. Oooo şimdiki yayınların içinde elbet farklı bir lezzete ait Ayloşim..:) Gözüm gönlüm açıldı.. :) Teşekkür eder Deryoşin !..

    YanıtlaSil