2 Kasım 2013 Cumartesi

Limonlu Tart / "People who love to eat are always the best people"


Dün akşam yine keyifli bir aile yemeğimiz vardı. Beraber bir masa başında toplanıp içilen şarap ve güzel yemek yemekten keyif almaktan daha iyi ne olabilir ki? Sevgili arkdaşım Derya yakınlarda benimle bir yazıyı paylaştı, ne kadar doğru: "People who love to eat are always the best people". İşte böyle bir ruh halinde yemeklerimi hazırlamaya başladım. Ancak, bu sefer kalabalık bir grup olduğu için yemeklerin son halini fotoğraflamayı unutmuşum. Bugün sizinle limonlu tartın tarifini paylaşabiliyorum. Bir sonraki yazı da kestane çorbası tarifini vereceğim.

Limonun tadını seviyorsanız, bu tartı mutlka deneyin. Tatlı ve ekşi oranı dengeli ve tartı sable büskivisi lezzetinde. Menünüzde bu şekilde bir final yapmak herkesi mutlu edecek :)

Limonlu Tart

"Citrus" ailesi portakal, mandalina, limon, misket limonu ve greyfurt gibi üyelerden oluşuyor. " Lezzetin Tarihi" kitabından referans alarak, portakalın vatanı Güneydoğu Asya, özellikle de Kuzeydoğu Hindistan'dır. Limonun ilk olarak nerede çıktığı ile ilgili ise net bir bilgi olmadığını sanıyorum. Bu küçük bilgi sonrası tarife başlayalım.

Malzemeler
  
         

Krema:
  • 190 gr krem
  • 150 gr şeker
  • 15 cl taze sıkılmış limon suyu
  • 90 gr labne peyniri ( fromage blanc kullanılabilir)
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
  • 2 yumurta
  • 3 yumurta sarısı
Tart hamuru:
  • 200 gr tereyağ
  • 150 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta akı
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 60 gr badem ( soyulmuş badem robottan geçirilmeli)
  • bir tutam tuz
  • 300 gr un
Hazırlanışı

  1. Fırını 160 derece ısıtın.
  2. Yumurta dışında tüm malzemeyi, mikserin hamur karıştırma aparatı ile hazırlamaya başlayın. 1 dakika kadar karıştırdıktan sonra yumurtayı ekleyin. Hamur haline getirin. 
  3. Hamurunuzu sararak, dolapta 2 saat bekletin.
  4. Hamurunuzu oklava yardımı ile 4-5 mm inceliğinde açın. Tart kalıbını pişirme kağıdı ile kaplayın. Hamuru kalıbınıza göre açtıktan sonra, kalıba yerleştirin.
  5. Hamurun üstüne fırın kağıdı ile kaplayın ve nohut veya kuru fasulye gibi ağırlık yapacak bir malzemeyi üstüne ekleyin. 160 derece de 25 dakika pişirin. Kağıdı ve fasulyeleri alın, 5 dakika daha pişirin.
  6. Tart hamuru hazır, dışarda bekletin.
  7. Limon kreması için tüm malzemeyi ekleyin. 20 saniye kadar karıştırın.
  8. Karışımı küçük bir kaba alın ve pişirmeye başlayın. Isısı 92-93 dereceyi buluna kadar tahta bir kaşık ile karıştırarak pişirin. Karışım yoğunlaşmaya başladığında hazır olacak. Tart hamurunun içine şeklini vererek kremayı ekleyin. 
  9. 5 dakika kadar hiç hareket ettirmeden, tartı masa üstünde bekletin. Buzdolabına koyduktan sonra en az 1-2 saat bekletin.
  10. Limonlu tartın aynı gün içinde yenmesi öneriliyor.
Daha az limonlu tercih ederseniz, aynı ölçüde yarısını portakal suyu ile tamamlayabilirsiniz.

Bu defa masadan da birkaç fotoğraf ekliyorum, ama son hali değil maalesef birkaç eksik var :) 


4 yorum:

  1. Ellerine saglik Aylincim:) ilk firsatta deneyecegim;)) bu arada kestane corbasi beni cok cezbetti,tarifini 4 gozle bekliyorum;)

    YanıtlaSil
  2. Selin'ciğim, tartı uygulamak birazcık zor ama çok beğeneceksin ;)

    YanıtlaSil
  3. Aylosim,
    Derya bu tarta bayildi dostum :) people who wants to eat this post ;) are always funny people..
    Ellerine saglik canim !

    YanıtlaSil
  4. :) Derya'cığım, beraber tekrar yapılsın o zaman :)

    YanıtlaSil