16 Temmuz 2013 Salı

Kağıtta portakallı levrek, pipirrana, çikolatalı mus

Evde 1 hafta balık yapılmasa hem sağlıklı, Omega 3 kaynağı bir besini yemiyorum hem de benim için et ile eş değer güzellikte bir besinden uzak kalıyorum diye üzülüyorum. O yüzden bu haftanın önerisi balık tarifi.  Balık olunca üstüne tatlısız olmaz dediğimiz için Belçika taraflarından bir tatlı ile devam edeceğim.  Son olarak İspanyol tapas tarifleri içinde yer alan bir salata ile tamamlıyorum.

Kağıtta Portakallı Levrek
&
Pipirrana (Taze domates ve biber salatası)
&
Çikolatalı mus (Mousse)


Kağıtta portakallı levrek


Malzemeler

  • 3 sıkma portakal
  • 4 çubuk tarçın
  • 4 levrek fileto
  • Zeytinyağ
  • Pişirme kağıdı
Hazırlanışı
  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
  2. Bir portakalın kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın
  3. İki portakalı ince ince dilimleyin
  4. Levrek filetoları fırça ile yağlayın
  5. Üzerine bir tatlı kaşığı portakal suyu dökün ve rendelenmiş portakal kabuklarından serpin
  6. Arasına birkaç dilim portakal koyun
  7. Diğer parçayı üzerine kapatın
  8. En üste tarçın çubuğunu koyup pişirme kağıdına sarın
  9. 20 dakika pişirin

Pipirrana

Tapas "a bite of Spain" Janet Mendel'in kitabından aldığım bu tarifte, bu salatanın güney İspanya bölümüne ait olduğu belirtilmiş.


Malzemeler

  • 6 orta boy domates, küçük küp halinde doğranmış
  • 3 dal yeşil soğan
  • 2 dolmalık yeşil biber
  • 1 salatalık
  • 1 diş sarımsak
  • 2 kaşık doğranmış maydanoz
  • 3 kaşık sirke
  • 6 kaşık yağ
  • 90 gr ton balığı 
  • 1 haşlanmış yumurta
Hazırlanışı
  1. Domates, soğan, biber, salatalık, sarımsak ve maydanozu karıştırın.
  2. Tuz ilave edin.
  3. Sirke ve zeytinyağ ekleyin.
  4. Tabağa alırken üstüne Tuna ve yumurta ekleyin.

* Fotoğrafta  yumurta eklenmemiştir.


Çikolatalı Mus

Öncelikle asıl tarifte "Mandarine Napoleon" konyak kullanıldığını belirtmeliyim. Bunun yerine ben Cointreau portakal likörü kullanıyorum. Bu tarifi uygularken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise kullanacağınız çikolata. Çikolatanın içerdiği kakao oranı çok önemli. Ben %70 oranında dark olan çikolata tercih ediyorum.


Malzemeler


Çikolata mus için:
  • 150 gr bitter çikolata
  • 2 yumurta
  • 250 ml krema
  • 40 gr şeker
Nuga için:
  • 150 gr/ (2/3 bardak )şeker
  • 80 gr badem, çekilmiş
  • 50 ml likör

Hazırlanışı
  1. Sıcak su dolu bir kap üstünde başka bir kap içinde çikolatayı benmari eritin. Kısık ateşte erimeye başlasın.
  2. Yumurtaları beyazından ayırın ve sarısını ateş üstünden aldığınız erimiş çikolataya ilave edin. Çırpmaya devam edin. Soğumaya bırakın.
  3. Kremayı mikser yardımı ile çırpın. Karışımın içine nazik bir şekilde ekleyin.
  4. Yumurtanın beyazı bütün haline gelene kadar karıştırın. Şekeri ilave edin. Katı, köpük gibi bir kıvama gelene kadar karıştırın. 
  5. Çikolata karışımı içine yavaş hareketlerle yedirin.( Bu işlemi hızlı yaparsanız sönmesine sebep olur.)
  6. Nuga kısmını hazırlamak için: Şekeri sos kabında orta ateşte eritmeye başlayın. İyice eridiğinde ve altın sarısı gibi bir renk olmaya başlayınca badem parçalarını ekleyin. Karışımı yağlanmış bir fırın kağıdı üstüne dökebilirsiniz. Soğuduğunda küçük parçalar halinde kırın.
  7. Tatlı kabınızın içine önce nuga parçalarını ekleyin. Nugaların üstüne kadar likör ilave edin. Geri kalan bölümü çikolatlı mus ile doldurun. 
  8. Servis edene kadar dolapta bekleyebilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder