14 Temmuz 2013 Pazar

Münferit /Beyoğlu


Uzun zamandır "Münferit"in adını duyuyorduk ancak ziyaret etmeyi başaramamıştık. Dün akşam şeytanın bacağını kırdık ve Münferit'in lezzetlerini denedik. Münferit lokantası Galatasaray Lisesi'nden girince yan sokakta bulunuyor. Bu adresi bir meyhane gibi alıgılamak mümkün mü bilmiyorum. Mini bahçesi, beyaz örtüleri, çalışanları ile tipik İtalyan restaurantlarını çağrıştırıyor.


Yemekler konusuna gelince, menünün hazırlanışı, farklı tarifleri heyecan verici. Daha önce Vedat Milor'dan burada yenilebilecek lezzetleri izlediğim için ne yiyeceğimizi aslında önceden biliyoruz.
Önce sonuç ile başlayayım, tatlılar ve sıcaklar soğuk mezelerden çok daha güzel. Rakı olarak Beylerbeyi rakısı tek seçeneğiniz. Göbek rakısı yeni bir çeşit olduğu için bizim masa da tercih ediliyor.
Rakı hazırlanırken imbiğin en iyi karışımı olan 3. kısmı, göbeğinden alınan bölümü en kıymetli olan olduğu için bu üretim çıkarılmış. *


Soğuk başlangıçlardan biz neler sipariş veriyoruz?
Ördek etli çerkez tavuğu, marine levrek, izmir tulumu. İstavrit salata.

Ördek etli çerkez tavuğu farklı bir lezzet ve soğuklarda en çok sevdiğim. Ördek etli çerkez tavuğu tarifine farklı bir aroma vermiş, sunumu da güzel.  Marine levrek tıpkı tuna carpaccio gibi hazırlanmış. Sunumu çok enteresan ama lezzetini fazla beğenmiyoruz. Peynirler oldukça güzel seçilmiş. İstavrit salatasında ise bildiğimiz roka salatasına farklı aroma verecek birkaç malzeme üstünde kızartılmış istavritler var. Çok daha güzel olabilir sanıyorum.



Ana yemek olarak "Arpa şehriyeli dana yanak" istiyoruz. Etin yumuşaklığı, et suyu ile pişirilmiş şehriyenin lezzeti çok güzel. Yapılışını bilmesem de etin saatlerce pişirildiğine eminim. Bu yemeği herkese önerebilirim.

Tatlı konusu çok yenilikçi. Karışık dondurma ve Brandy soslu çikolata lokması  istiyoruz.                   
Dondurmanın benim için ayrı bir konu olduğunu bloguma yazmaya başlarken paylaşmıştım. Herkesin bir tutkusu vardır ve benim ki kesinlikle dondurma. Gelecekte planladığım işte bu lezzet ile ilgili olacak. Gelelim Münferit'in lezzetlerine...
Dondurma çeşitleri Adaçaylı, salepli ve tahinli (muz püresi ve erik sos ile beraber). Adaçayı olanda çok baskın lezzetini alabiliyorsunuz. Benim favorim salepli, Ömer'in ki tahinli olan oldu.
Diğer tatlı ise çikolatalı lolipoplar: Tadını anlamanız için hazırlanışını anlatıyorum. Benmari eritilen çikolatalar tereyağ ile karıştırıldıktan sonra biraz donması için buzdolabında bekletiliyor ve son aşama olarak kızartılarak karşınıza geliyor. Çikolata şelalesi gibi :) Çok beğendim.
Belirtmem gereken son konu ise, tatlı menüsüne özel içkilerin ayrı olarak listelenmiş olması. Her
tarafta bulamayacağınız bir durum, düşünülmüş olması güzel.
Münferit bence geliştirdiği yeni lezzetler için denenmeyi hak ediyor.


*Arap simyacılar 700 yılı dolayında damıtma tekniğini bulmuşlardır. Damıtma sanatı Avrupa'ya 1100 yılı dolayında, İtalya'daki ünlü Salerno Tıp Okulu üzerinden gelmiştir. 13. yüzyılda yüksek yüzdeli alkol, "yaşam suyu" anlamına Latince "aqua vitae" diye niteleniyordu. Alkole daha sonraları "yanar su" "aqua ardens"denmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder