23 Eylül 2013 Pazartesi

Tavuk Suyu

Belki bu tarif belki biraz daha kolay bir yolu hangisini seçersiniz seçin fark etmez. Bulyon kullanmadan yemeklerinize tat katacak sebze suyunu veya tavuk suyunu yartmanız önemli.  Öncelikle bu tarifi hazırlarken sağlıklı bir şey için emek harcadığınızı düşünün. Kullanılan aromatik yeşillikler, soğan, sarımsak kuşkusuz hepsinin vücudunuzda bir bölgeye faydası var. O yüzden 2-3 saatinizi alacak bu çalışma ile buzluğunuzda yaklaşık olarak 2 ay saklayabileceğiniz tavuk suyu stoğunu yapabilirsiniz.

Tarif "The new Portuguese table" kitabına aittir. Ancak, hemen hemen tüm tarifler birbirine benzer durumda. İş sadece doğramak ve bir araya getirmekte....



Malzemeler

  • Yaklaşık 2 kilo tavuk butu ve kanatı
  • 2/3 bardak beyaz şarap ( İsteğe bağlı olarak eklenebilir, ben yarım bardak ekliyorum)
  • 3 adet kereviz sapı
  • 3 adet havuç
  • 3 adet orta boy soğan dört parçaya bölünmüş
  • 1 arpacık soğan ezilmiş
  • 3 sarımsak, ezilmiş
  • 7 dal maydanoz
  • 3 adet taze kekik
  • 1 adet defne
  • 6 adet tane karabiber ( Bodrum'da yeşil tane biber almam tavsiye edildiği ben yeşil olanları kullanıyorum.)
Hazırlanışı
  1. Tavuk parçalarını eklediğiniz kaba 2+1/2 litre soğuk su ekleyin. Şarabı ekleyin. Yüksek ateşte kaynamaya başladığı an, ısıyı azaltın. Yüzeyde oluşan köpükleri temizledikten sonra kereviz sapı, havuç, soğan, apacık soğan, sarımsak, maydanoz, kekik, defne ve biberi ekleyin. Kaynamasına izin vermeden 2 saat yavaşça pişirin.
  2. Tavuk suyunu süzün ve içindekilerden ayırın. 
  3. Soğuk su olan bir kabın içine başka bir kap içinde tavuk suyunu ekleyin ve soğutun.
  4. Stoğunuzu isterseniz bardaklara bölerek dolapta birkaç gün, isterseniz buz kalıplarında hazırlayarak 2 ay süre ile kullanabilirsiniz. Buz kalıplarından plastik dondurucu poşetlere geçirebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder