22 Ekim 2013 Salı

Baharatlı kabak çekirdeği bal kabağı çorbası



Fransa'ya kısa bir ara verip, çorba tariflerine geri dönmek istedim. Lezzetini çok sevdiğim balkabağı çorbasını bu sefer farklı bir tarif ile yaptım. Üstüne eklediğiniz minik lezzet sırı ile çorba tam olarak misafir sunumlarına yakışır türden. Üstelik bal kabağının besin değerini düşünürseniz, bu tarifin hemen kış menülerinde yerini alması gerekiyor. Kabak çekirdeklerinin hazırlık sürecini yapmaya üşenebilirsiniz. Ama, denemenizi ısrarla öneriyorum, çorbaya bambaşka bir tat katıyor. Üstelik hazırlamış olduğunuz kabak çekirdeklerini bir saklama kabında 2 hafta kadar saklayıp arada bir atıştırabilirsiniz. Hatta kitapta bu tarifi bir tür "Portuguese popcorn" olarak adlandırıyor :)
Tarif "The New Portuguese Table" kitabına aittir.

Malzemeler

  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1+1/4 tatlı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı acı kırmızı biber
  • 1/4 çay kaşığı tarçın
  • 1 bardak iç kabak çekirdeği
Hazırlanışı
  1. Fırını 150 derece ısıtın. Fırın kağıdı ile hazırlayın.
  2. Yumurtanın beyazını bir kap içinde köpük kıvamına gelene  kadar çırpın. Şekeri, tuzu, biberi ve tarçını ekleyin, karıştırın. Kabak çekirdeklerini ekleyin. Kaşık yardımı ile üstten fırın tepsisine bırakın, bu şekilde kağıt üstünde yayılmasını sağlayın.
  3. Fırında kabak çekirdeklerini kızartmaya başlayın. Bu süreç içinde sürekli karıştırarak kahverengi bir renk alana kadar yaklaşık 25 dakika devam edin.
  4. Ardından, soğum bir zemin üstüne çekirdekleri alın. 

Bal Kabağı Çorbası



Malzemeler

  • 1,5 kilo balkabağı, çekirdekleri çıkarılmış ve 2 cm'lik parçalar halinde kesilmiş
  • 2 orta boy soğan
  • 3 sarımsak, ezilmiş
  • 4 taze adaçayı yaprağı
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • tuz ve karabiber
  • 5 bardak tavuk suyu veya bulyon ilaveli
  • 1+ 1/4 çorba kaşığı tatlı sirke ( Beyaz şarap sirkesi veya elma)
  • Acı baharatlı kabak çekirdeği

Hazırlanışı

  1. 205 derece de fırını ısıtın.
  2. Bir kap içinde, altında fırın kağıdı kullanmayı unutmadan, kabakları, soğanları, sarımsakları, adaçayını ve zeytinyağını pişirmeye başlayın. Tuz ve karabiber ekleyin tekrar karıştırarak fırında pişirmeye devam edin. Kabaklar iyice yumuşayana ve soğanlar kahveregileşmeye başlayana kadar ama yanmadan yaklaşık 50 dakika pişirmeye devam edin.
  3. Bu sürede aralıklı olarak spatula yardımı ile karıştırmayı ihmal etmeyin.
  4. Farklı bir kaba alarak, tavuk suyunun üçte ikisini ekleyin ve robottan geçirin. 
  5. Bundan sonraki aşamada, acele etmeden yavaş yavaş pişerken suyu azaldıkça kalan tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyin. Bu şekilde çorbanın sonunda yapısı çok güzel bir hal alacak. Gerekiyorsa tuz ekleyin. Sonunda sirkeyi ekleyin.
  6. Servis yaparken, önceden hazırladığınız baharatlı çekirdekler ile servis yapın.

Afiyet olsun ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder