20 Ekim 2013 Pazar

Cote d'azur / Fransız Mutfağı (Nice 1)

       

Aldentelütfen'de sizinle buluşmaya başladığımdan beri, yemek içmek benim için bir zevk olmanın yanı sıra size karşı sorumluluk duyduğum bir platform haline geldi. Artık menülerden seçilen alternatifler mutlaka farklı tercihler oluyor. Seçilen mekanlar için Michelin guide, Frommer's veya dünyaca bilinen yayınların referansları arasında uzun uzun yolculuklar yapıyorum. Kaldığımızın bölgenin 30 km dışında yerleri deniyoruz. Bunu yaparken iki kişiye teşekkür etmeden bu yazıya başlayamazdım. Birincisi Ömer, benimle bu yemek aşkını paylaştığı, her yeni tadılan lezzette benim kadar mutlu olduğu için... Sevgili eşim çok iyi bir hayat arkadaşı. İkincisi sevgili babam Yılmaz Sütlaş... Seyahat yaptığımız her yerde en iyi restaurantta bir akşam yemek yenmeli ve keyifli vakit geçirilmeli, bu değeri aşılayan sevgili babama teşekkürler.
Şimdi içime çok sinen bu yazı dizisine başlıyorum. Sizi çok güzel yemekler ve keşifler bekliyor olacak. 

Nice Fransa güney sahilinde en çok turist çeken bölgelerden bir tanesi. Şehrin Fransa mutfağına alternatif kendi bir mutfağı olduğu izlenimine kapılıyorsunuz. İtalyan etkisini her yerde görmek mümkün. Cours Saleya tam bir yeme içme ve alışveriş bölgesi gibi görünsede aldanmayın. İlk akşam çok geç ulaştığımız için direk bu bölgeye gittik. Burada sadece bir şey içmenizi ve atıştırmanızı öneririm. Geri kalan lezzetler farklı bölgelerden.

La Saleya

Cours Saleya üstünde istediğiniz bir restaurantı seçip hoş vakit geçirebilirsiniz. Mutfakları açısından pek bir fark olduğunu maalesef sanmıyorum. 
Linguine a la truffe sipariş veriyoruz, şarap seçimimiz Cotez de Provence... Siparişimizi öneriler listesinden seçiyoruz. 




Brasserie Le Gioffredo

Lafayette'in birkaç sokak paralelinde olan bu sevimli yerde sabah kahvaltinizi keyifle yapabilirsiniz. Ekspres kahvaltı ve "full breakfast" olmak üzere iki seçenek sunuyor. Farklı omlet seçenekleri yer alıyor. Nice'de Fransa'da olduğunuzu restaurant ortamları ile hissetmek pek mümkün değil. Le Gioffredo bunu biraz yakalayabildiğiniz bir adres. Ancak, sahibi konusunda uyarmalıyım. Oldukça soğuk ve karşılık almakta zorlanıyorsunuz.



Beau Rivage


Nice'de özellikle beğendiğim iki yerden birisi. Hem mutfağı hem de güzel manzarası ile mutlaka öneriyorum. Sahilde deniz kenarında restaurantı olan tek yer. Denize karşı konumlanmış masalarından birini seçtikten sonra başlıyoruz tadımlara. İçki olarak seçimimiz şampanya ve beyaz şarap: Taittinger Champagnes, Chateau de berne blanc
Tatil öncesi yenmesi gereken Nice'in kendi lezzetleri araştırmamda çıkan sonuçlar şöyle oldu: Chickpea pancake, socca, nicoise salata.
Menüde salade nicoise bulunuyordu. İçerik olarak ançüez kullanılmış harika bir salata. Ömer, günün yemeği olarak servis edilen 2 farklı balıktan oluşan yemeği tercih ediyor. Balıklar morina balığı ve somon. Benim salatamdan da lezzetli.  Tatlı olarak bir Fransız klasiği Creme Brulee istiyoruz. Üstünün karamelize bölümü dışında lezzetli. 




Bistrot d'antoine 


Michelin listesinde önerilmiş bu restaurantta yer bulmak için mutlaka önceden rezarvasyon yaptırmalsıınız. Pazar ve pazartesi akşamları kapalı olduğu bilgisini alıyoruz, tatilinizde farklı günlere bu mekanı yerleştirmeniz de fayda var. Farklı gazeteler, ilk 10 listesinde bu mekanı seçmekte kesinlikle haksız değil. Ortam çok sıcak, servis elemanları şarap eşleşmesi konusunda çok bilgili. Her yerde olduğu gibi burada da İngilizce menü olmadığı için seçiminiz servis yapan kişinin İngilizcesine bağlı oluyor maalesef ve işlerini çok iyi yaptıkları için rahat rahat karar veriyorsunuz. Menü çok farklı alternatifler sunuyor. Başlangıç olarak portakal soslu ızgara kalamar seçiyoruz. Sunumu mükemmel görünüyor. Denediğimiz yemeklerden bonfile de Truffe mantarlı risotto da mükemmel: "risotto beuscue de truffle" "Filet de boeuf legumes du morche" Bu zamana kadar tattığım en güzel risotto rahatlıkla diyebilirim. Önerilen şarap çok güzel: Chatuae cotes de cassagne, bordeaux superior.
Buradan sonra küçük bir anıyı paylaşmak istiyorum: Tramvay için beklerken restaurantta yan masamızda bulunan yaşlı çift geliyor. Bizi tanıdıklarını ve seçimlerimizin yan masadan çok güzel göründüğünü söylüyorlar. Hatta bonfile yemedikleri için pişmanlık duyduklarını :) Benim sürekli not aldığımı gördükleri için bende blogdan bahsediyorum. Bir not düşmemi istiyorlar. Balıkları çok tuzlu hazırlanmış, siz de giderseniz bu uyarı yapılabilirsiniz belki.




      



Gelecek yazılarda St. Paul Vence ve Eze Village ve Monte Carlo& Monaco'dan adresler vereceğim :)

Nice'i bitirmeden önce, üstte bahsettiğim salatanın Fransa'dan aldığım kitap içinde tarifi yer alıyordu. Fotoğrafı beğenip tarifi uygulamak isteyenler için:

Salade Niçoise

Malzemeler
  • 1 marul
  • 8 domates
  • 3 adet taze yeşil soğan
  • 1 kereviz sapı
  • 2 küçük yeşil biber
  • 4 adet küçük enginar
  • 1 salatalık
  • 2 avuç fevettes olarak adlandırılan yeşil fasulye 
  • 100 gr siyah zeytin
  • 8 fileto ançüez
  • 4 yumurta
  • sarımsak
  • fesleğen
  • zeytinyağ ve tuz

Hazırlanışı
  1. Yumurtaları haşlayın. Enginar kalplerini yapraklarından ayırın. Yeşil fasulyeleri soyarak tanelerini ayırın.
  2. Diğer sebzeleri yıkayarak hazırlayın. Salata kasenizin içine sarımsağı sürün. Domatesleri 4 parçaya ayırın. Kereviz sapı, yeşil soğanı ve salatalığı kabuğu soyduktan sonra doğrayın. Enginar kalplerini çeyrek parçalara bölün.
  3. Tüm malzemeyi karıştırın ve elinizi böldüğünüz fesleğen parçalarını ilave edin.
  4. Zeytinyağ ve tuz ekleyerek servis yapın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder