30 Mayıs 2013 Perşembe

Davetler /Tarifler (Polenta Topları- Chicken Yakitori)


Zaman zaman menü oluştururken herkes için zor olabilecek bir konu bence başlangıçlar. Aperatiflerin nasıl bir yemeğin geleceği ile ilgili en önemli ipucu olduğunu düşünüyorum. O yüzden bu minik oyalayıcılara özen göstermeyi seviyorum.Bugün sizinle paylaşacağım alternatifler her zaman  rastlamadığımız minik atıştırmalıklar.Yoğun iş temposu veya canınızı sıkan şeylerden biraz uzaklaşmak isterseniz mutfağa girip bu tarifleri denemenizi öneririm, çok iyi gelecek :)


Polenta Topları temelde mısır ununa dayanan bir yemek ve köklü bir geçmişi var. Kristof Kolomb'un
1493 yılında Avrupa'ya Yeni Dünya mısırıyla döndüğü düşünülüyor.  Mısırdan yapılan polenta öncelikle bir köylü yemeği iken; yüksek sınıf mutfağında adı pek geçmiyormuş. 16. yüzyılın başında karabuğdayın gelmesi ile Kuzay İtalyalılar polenta yapımında bu tahılı kullanmış. Mısırın gelişi ile hem daha çok üretilebilen hem de sarı görünümünü kazandıran bu tahıl, polenta'da kullanılmaya başlamış. Bu yemeğin hala Lombardia bölgesinde popüler olduğundan da bahsediliyor ve birçok çeşidi yapılıyor.

"Da Vinci'nin Sofrası" kitabında Polenta için eski tarifleri vermiş ve mısır irmiği istemelisiniz, mısır unu değil diye belirtilmiş. Ama tarif günümüze biraz değişerek gelmiş. Bugün ki tarifte mısır unu ile halini göreceksiniz. 
Zaten mısır unu beraberinde domates ve fesleğeni düşününce çok lezzetli bir birleşim olduğunu söyleyebilirim.
Polenta toplarındaki en önemli iki şey: Mısır ununun güzel olması mümkünse yerel dükkanlardan alınması. İkincisi ise parmesan peynirinin toz halinde satın almayın.


Polenta Topları
&
Chicken Yakitori

Polenta Topları

Malzemeler

  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı süt
  • 3/4 su bardağı su
  • 1 su bardağı parmesan peyniri, rendelenmiş
  • 1/2 çay kaşığı hindistancevizi rendesi
  • tuz
Sosu için
  • 2 su bardağı küp doğranmış domates
  • 4 diş sarımsak ince kıyılmış
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • tuz
  • 2 çorba kaşığı fesleğen, ince doğranmış

Hazırlanışı

  1. Mısır unu, süt ve suyu bir tenecerede orta ateşte karıştırarak pişirin
  2. koyulaşmaya başlayınca parmesan peyniri ve hindistancevizi rendesini ilave edin
  3. 1 dakika daha pişirip ocaktan alın
  4. iyice soğumasını bekleyin ve fırını 180 dereceye ayarlayın
  5. hamuru küçük toplar halinde yuvarlayın ve bir fırın kabına koyun
  6. ayrı bir yerde sarımsak ve domatesi zeytinyağında 5 dakika pişirin, gerekiyorsa biraz daha fazla olabilir. 
  7. tuz ve şekeri ekleyin
  8. sosu blender'dan geçirin
  9. fesleğeni ilave edin
  10. fırın kabındaki topların üzerine dökün.
  11. 20 dakika pişirin
* Fesleğenlerin büyük bir kısmını son dakikalar
da ekleyin.

Chicken yakitori




Malzemeler

  • 400 gr küçük küpler halinde doğranmış tavuk
  • 1/2 bardak soya sosu (light olan seçilebilir)
  • 1/4 bardak bal
  • 1 sarımsak, ezilmiş
  • 1/2 çay kaşığı toz zencefil
  • bambu şiş

Hazırlanışı

  1. bir kapta tavuk, soya sos, bal, sarımsak ve zencefili karıştırın.
  2. marine olması için birkaç saat hatta tüm gece beklenebilir.
  3. Marine ettiğiniz sos ile şişlerinizi ıslatın.
  4. fırınınızı grill ayarına getirin, 230-240 derece sıcaklıktır. Tavukları şişlere geçirin. Her bir tarafını 2-3 dakika pişirin.
  5. Soğumadan servis yapın.





1 yorum:

  1. Ev-vet ! İşte beklenen tarifler..Hem tattigim hem de yaptigim ilk " al dente lutfen " tarifi chicken yakitori bu postta. Sevgili takipciler deneyin derim. Bu blogu da takibe alin. Bu arada ben de deryaninbplani 'na soyle bir uyari yazisi hazirlamayi planladim. " karninizi aldentelutfen'de doyurup oyle geliniz. " :)

    YanıtlaSil