15 Aralık 2013 Pazar

Ayva çiçek açmış


Yine mevsimine uygun bir yemek tarifi geliyor bugün. Bu sefer ayva ve tarçın kullanarak hazırlanmış iki farklı tarif göreceksiniz. Bir tanesi yapması oldukça zahmetli, diğeri ise aynı güzellikte uygulaması çok daha basit bir yemek. Tarçin, misk, karanfil, safran ve zencefil gibi baharatlar bildiğiniz gibi Avrupa mutfağına Araplar tarafından girmiştir. Osmanlı mutfağında da sıkça kullanılmış. Tarife gelince, kıymalı avya dolması İran mutfağına ait. Diğer süpriz ise eski bir Rum yemeği. Her zaman İstanbul'daki eski Rum mutfağının güzelliğinden bahsedilir. Bu değerler kaybolmadan, arkadaşımın annesi Selma teyze'ye davetliyim ve İstanbul'da yaşayan Rum ailelerin pişirdiği bu güzel yemeği bizim için hazırlıyor. Her ikisi de tatlı ve tuzlu birleşmesi ile oluşan yemekler ve farklı bir damak lezzetine hitap ediyor. Genellikle sadece tatlısı yapılan ayvayı, mutfağınıza farklı tariflerle mutlaka kullanmanızı öneririm. Sadece bunun ile sınırlı değil kereviz zeytinyağlısı ile de farklı bir lezzet ortaya çıkarıyor.

Etli Ayva Yemeği


Malzemeler

  • Orta boy 4 ayva
  • 300 gr iri doğranmış kuşbaşı et
  • 2 bardak su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 3,5 çorba kaşığı şeker ( çok dolu değil)
  • 50 gr tereyağ
Hazırlanışı

  1. Kuşbaşı et tereyağda kavrulur. Et suyunu çekip kızarana kadar pişirilmeye devam eder.
  2. Ayvalar iri küpler halinde doğranır. Kaba eklenir ve üstüne su eklenir.
  3. Şeker ve tarçın ilave edilir.
  4. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır, yaklaşık bir saatte pişer. Ayvalar yeterli yumuşaklığa gelince yemeğiniz hazır.
Selma Teyze'ye bu tarifi paylaştığı için teşekkürler.

Kıymalı Ayva Dolması (Dolmeh Beh)



Malzemeler
  • 6 adet orta boy ayva
  • 500 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çay kaşığı tarçın (Karanfil de ilave edilebilir)
  • tuz, karabiber
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1,5 adet limon suyu
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı su
Hazırlanışı


  1. Tereyağında küp doğranmış soğanları kavurun
  2. Kıymayı ekleyin, suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.
  3. Baharatları, pirinci ve 1/2 çay bardağı suyu ekleyin
  4. Ayvaların sap kısmını kapak olacak şekilde kesin ve içlerini oyun.
  5. Toz şekerle içlerini ovup kıymalı karışımla doldurun.
  6. Ayvaları tencereye dizin. 1 su bardağı su ile 1 ssat kısık ateşte pişirin.
  7. Limon suyunu ekleyin, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder